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Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Optimizing the Assessment of Olfactory Dysfunction

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In this issue of JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, Lee et al report their development and validation of a novel patient-reported outcome measure (PROM) of smell loss–related quality of life, the 28-item Olfactory Dysfunction Outcomes Rating (ODOR). ODOR represents a visually appealing, straightforward, concise, and patient-centered instrument to assess the physical problems, functional limitations, and emotional consequences of olfactory dysfunction.
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Taste Function in Patients With Head and Neck Cancer Receiving Intensity-Modulated Radiotherapy

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With great anticipation, we read the recent article by Chen et al regarding the taste function in patients with head and neck cancer (HNC) receiving intensity-modulated radiotherapy (IMRT). We thank the authors for conducting this excellent study by collecting objective and subjective evaluations of taste function. However, we have some concerns about the study methodology and interpretations.
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Tonsillectomy vs Modified Uvulopalatopharyngoplasty for Hypertrophy and Obstructive Sleep Apnea

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This randomized clinical trial examines whether modified uvulopalatopharyngoplasty is more effective than tonsillectomy alone for treating adults with tonsillar hypertrophy and moderate to severe obstructive sleep apnea.
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Development of the Taste And Smell Tool for Evaluation

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This survey study develops and validates an instrument wit h all relevant domains concerning chemosensory dysfunction and quality of life using modern psychometrics.
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American Thyroid Association Guidelines and Management of Papillary Thyroid Carcinoma

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This cohort study determines how the 2009 and 2015 Americ an Thyroid Association guidelines may have corresponded with trends in the management of patients with low-risk papillary thyroid carcinoma.
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Berichtetes und gemessenes Riech- und Schmeckvermögen in einer Long-COVID-Kohorte

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Laryngorhinootologie
DOI: 10.1055/a-1970-6510

Einleitung Störungen des Riech- und Schmecksinns werden häufig zahlenmäßig übereinstimmend als Long-COVID-Symptom beklagt. Anhand von Befunden einer Spezialsprechstunde (HNO-LCS) soll geklärt werden, wie groß tatsächlich der Anteil pathologischer olfaktorischer bzw. gustatorischer Diagnosen in dieser Kohorte ist. Methodik 48 erwachsene Patienten, die die HNO-LCS aus eigenem Leidensdruck aufsuchten, wurden nach ihrer Anamnese befragt, sie schätzten ihr Riech- (SER) und Schmeckvermögen (SES) mit Schulnoten ein und absolvierten als Riechtest den erweiterten Sniffin'Sticks-Test und als Schmecktest den 3-Tropfen-Test. Aus dem SDI-Riechscore und dem totalen Schmeckscore (SScore-total) wurden anhand von Normwerten Diagnosen erstellt. Zwischen den gemessenen Scores und der Selbsteinschätzung und zwischen SER und SES wurden Korrelationen berechnet. Ergebnisse Tatsächliche pathologische chemosensorische Diagnosen bestanden bei 90% der Patienten. Pathologische olfaktorische Diagnosen waren doppelt so häufig wie gustatorische. Bei 10% der Kohorte war keine pathologische Diagnose verifizierbar. Bei 6 Patienten wurde ein Anosmie-Ageusie-Syndrom diagnostiziert. SER korrelierte stark mit SDI. SES korrelierte moderat mit SScore-total. SER korrelierte stark mit SES. Schlussfolgerungen Bei der Interpretation berichteter chemosensorischer Symptome besteht die Gefahr einer Konfusion von Riechen und Schmecken durch die Betroffenen. Deshalb ist die Überprüfung der chemischen Sinne mit validierten Tests in Long-COVID-Ambulanzen wichtig.
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Georg Thieme Verlag KG Rüdigerstraße 14, 70469 Stuttgart, Germany

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